slide
slide
slide

slide
slide
slide
slide
slide

slide
slide
slide

Dania Agatki

 

Bieszczady to region, który nie rozpieszczał mieszkańców obfitością płodów. Często pod strzechy zaglądał głód . Bardzo często trzeba było szukać pożywienia w lesie. Stąd w bieszczadzkim menu znajdują się grzyby, jagody, czosnek niedźwiedzi, pokrzywa, szczaw. Najbardziej popularne potrawy kuchni bieszczadzkiej to: pierogi rożnego rodzaju, gołąbki ze startych ziemniaków z sosem grzybowym, bliny z grzybami, kulebiak z kapusta i grzybami, barszcz czerwony łemkowski, rosół z kołdunami, żur po chłopsku, kapuśniaki, chłodnik litewski, proziaki.

 

Dania moje również cechują się sezonowością i tak:

Wiosną- zupa pieczarkowa z tartym ciastem, botwinka, zupa z czosnkiem niedźwiedzim, racuszki z owocami, pierogi ruskie, pierogi ze szpinakiem, roladki z fileta drobiowego z oscypkiem.

Latę- chłodnik litewski, zupa szczawiowa, zupa koperkowa z kluseczkami, naleśniki z serem i jagodami, pierogi z jagodami.

Jesienią- zupy kremy z dyni, marchewki, krupniczek, placki ziemniaczane z sosem grzybowym oraz leczo.

Zimą- zupa kociołek bieszczadzki, kociołek litewski, kapuśniaczek, pierogi z mięsem, gołąbki, pulpety na rauszu, bigos myśliwski.